Faste teams

Faste teams, små teams, selvstyrende teams eller tværfaglige teams. De faste teams findes under mange betegnelser, men fælles er at formålet er at skabe kontinuitet, højne borgers selvbestemmelse og have et rehabiliterende sigte. 

Når borgerne ikke oplever kontinuitet, kan det give flere udfordringer. Borgeren kan blive spurgt om det samme igen og igen, fordi ingen kenden borgeren. Borgeren kan også have fem forskellige mål, fordi hver hjælper har hvert sit fokus. Når der ikke er kontinuitet, er det svært at skabe en tillidsfuld relation til borger, og det kan resultere i, at det aldrig lykkes at få fat i borgers mål og motivation.  

Læs mere i pjecen her eller på siden nedenfor.

Omlægning til faste teams

Udfordring: Samarbejde på tværs af mange fagligheder.

Det skaber udfordringer, når mange nye fagligheder skal arbejde sammen. Både visitation, hjemmeplejen, de trænende terapeuter og sygeplejen. taler fra hver sin faglighed, og det kan resultere i forskellige holdninger og uenighed. For nogle teams bliver det svært at tale om, og det kan resultere i stilhed. 

Løsning: Kig på borger ud fra et helhedsperspektiv. 
Det er nødvendigt at kigge på borger ud fra et helhedsperspektiv i stedet for at se borger primært fra sin egen faglighed. Det kan være svært, fordi man ikke har været vant til at se borger på den måde, og det er en vaneændring, man skal støtte hinanden i. 

Udfordring: Ledelse af møder

Møderne kan være præget af flere udfordringer. Måske siger mødedeltagerne ikke meget, måske afbryder de hinanden, taler i munden på hinanden eller går i konflikt. Det kan også være, at møderne forløber med god kommunikation, men man glemmer at lave og følge op på konkrete aftaler. 

Løsning: Mødeledelse

Når man skal lykkes med samarbejdet, kræver det god mødeledelse. Træning i mødeledelse, teamkontrakt og uddeling af roller er nøglen til at lykkes med god mødeledelse. 

Udfordring: Glemmer at skabe kontinuitet for borger

Selvom et af formålene ved faste teams er kontinuitet for borger, kan det blive overset i praksis. Det kan være, at der bliver fordel ud fra kørelister i stedet for kontinuitet. Det kan også blive svært at lykkes, når de faste teams bliver for store. 

 

Løsning: struktur for møder og teams

En måde at sikre kontinuitet på er ved at skabe en struktur for både møder og teams. Strukturen skal være tydelig og konkret, og I kan eksempelvis spørge jer selv: Hvordan skal vi strukturere møderne? Hvor tit skal vi tale sammen? Hvor tit skal vi mødes? Hvor store må teams være? Hvilke rammer skal de have? Skal der være overlap med aften, og hvornår skal de møde ind? Skal der være en sygeplejeleder og hjemmeplejeleder eller én leder for teamet?

Udfordring: Leder træffer stadig beslutningerne

Når faste teams skal etableres, er det en kulturændring for både medarbejdere og ledere. Lederen skal gå fra at være instruerende til faciliterende leder. Målet er, at teamet selv kan træffe beslutninger om eks. besøgslister. De lærer ikke selv at træffe beslutninger, hvis lederen gør det for dem. For de fleste ledere er det både en stor og svær forandring.

Løsning: ledertræning

For de fleste ledere er det både en stor og svær forandring at ændre sin ledelsesstil. Den nye rolle sætter nogle nye krav, og det kan også helt naturligt give frustrationer. Derfor er det for mange ledere hjælpsomt at få støtte til at lykkes i sin nye rolle, og det gør vi via ledelsesssparring og coaching.

Det kræver det at lykkes med faste teams

Faste teams er en stor forandring og sætter nye krav til både medarbejderne, lederne og også borgerne. Det kræver nye arbejdsgange, nye kommunikationsformer og nye samarbejdstyper. Derfor er det også naturligt, at der er brug for kompetenceudvikling for at lykkes i den nye organisering. Vi har hjulpet flere kommuner med at etablere faste teams, og herunder ser du de temaer, der er relevante at fokusere på i implementeringen: 

Mødeledelse

Den dialogiske værktøjskasse

Motivation og målarbejde

Borgerinddragelse

Pårørende samarbejde

Konflikthåndtering

Det professionelle menneske

Teamkultur og psykologisk tryghed

Det tværfaglige samarbejde

Rolle og opgaver

Sundhedsfremme og forebyggelse

Rehabilitering - og recovery

Planlægning

Arbejdsgange

Relationel koordinering og kapacitet

Beslutningsprocesser

Selvledelse

Opsporing

Kontinuitet er afgørende

Kontinuiteten er altafgørende, når vi vil lykkes med det rehabiliterende sigte. En erfaring vi har med fra arbejdet i Ikast Kommune viste, at det er først når den professionelle har været hos borger i tre måneder og spurgt ind til hvad der er vigtigt for borger, at relationen er blevet god nok til at borger begynder at fortælle.

Det er også særligt vigtigt hos borgere, der ikke er kommunikativt stærke. Her er det først, når man kender borger godt, at man kan lykkes med at aflæse borgers små signaler. 

Derfor er det afgørende at lykkes med en planlægning, der sikrer reel kontinuitet. Det har en altafgørende betydning for, om vi kommer i mål med selvbestemmelse, bytteydelser og det rehabiliterende sigte. 

Sådan arbejder vi med faste teams

For at lykkes med etableringen af faste teams skal man have blik for både det organisatoriske niveau, gruppeniveau og individniveau. Samtidig kræver det kendskab til rehabilitering og at arbejde tæt på borgeren. 

Når vi arbejder med faste teams, kan vi tage udgangspunkt i de tre emner, du ser på modellen til venstre. Derudover byder vi ind med: 

 

Kontakt os

Hvis du er nysgerrig på, hvordan vi kan understøtte jer i arbejdet med faste teams, så tag fat i vores partner Charlotte. Hun vil gerne tage en uforpligtende snak om, hvad der kunne være den bedste løsning for lige netop jer.