Åben dialog
Åben dialog er en tilgang, der tager unge i psykisk mistrivsel og deres håb, drømme og relationer alvorligt. I 2024 tilbyder vi et gratis forløb til kommuner, der ønsker at udvikle deres praksis. Forløbet udbydes i samarbejde med Social- og Boligstyrelsen og Åben Dialog Fonden. Det er til kommuner, der gerne vil:
- Øge unges mentale trivsel gennem dialogisk tilgang.
- Implementere intentionerne i Barnets Lov.
- Investere i helhedstænkning og forbedre samarbejdet på tværs af afdelinger.
En tilgang hvor alles stemmer er lige meget værd
Åben Dialog er en tilgang, hvor de professionelle træder ud af ekspertrollen og i stedet går ind i rummet på lige fod med borgerne. Her bliver der skabt et rum, hvor alle stemmer er vigtige, og hvor beslutninger træffes sammen med borger og dennes pårørende og netværk.
Åben Dialog kan:
- Tilbyde en tilgang, der bygger på grundlæggende værdier om ligeværd og relationer
- Skabe et rum, hvor hver stemme bliver hørt, og hvor mening og håb kan spire
- Understøtte at den unges behov er kernen i sagsbehandlingsforløbet og styrende for processen
- Understøtte samtaler og relationer me lem den unge og forældrene, så de finder egne veje og forståelser
- Tilbyde en alternativ vej til at skabe forbindelse me lem de unge, deres familier og det bredere samfund
Åben dialog kan skabe forandringer
En af grundelementerne i Åben Dialog er netværksmødet, hvor borger mødes med sagsbehandlere og pårørende. En grundtanke i tilgangen er sætningen nothing about you without you, og det betyder, at møder og beslutninger tages sammen med borgeren og pårørende – og ikke på lukkede møder uden borgeren.
Netværksmødet skaber et rum, hvor der er tilpas ro til at finde ud, hvad der egentlig er vigtigt, og hvad der kan være hjælpsomt. Der er fokus på at spørge ind til borgeren, og hvordan det er at være i hans/hendes situation. Det giver borgeren sin stemme tilbage, og der er fokus på at lytte og skabe en dialog, der er reelt åben. Det hjælper borger med at få en anden tilgang til sig selv, og han/hun bliver taget alvorligt på sine egne præmisser.
Netværksmødet giver også plads til pårørende og deres oplevelse. Det skaber derfor en unik mulighed for at skabe dybere og reel inddragelse af de pårørende, som er en vigtig brik for at kunne hjælpe borgeren ud af mistrivsel.
At arbejde med Åben Dialog kræver en kulturændring
Åben Dialog kræver en kulturændring, hvor fagpersonerne skal give slip på deres ekspertrolle og i stedet have fokus på, hvordan de kan bidrage med deres faglighed uden at tage kontrol over forløbet. De skal i højere grad gøre deres faglighed til en hjælpsom mulighed, i stedet for noget de vurderer borger ud fra.
De professionelle skal også slippe dagsordenen og ikke kigge på borgeren ud fra diagnoser eller udfordringer. Åben Dialog handler om at skabe rum til ægte dialog og forbindelse, om at sætte egne agendaer og holdninger på pause og lytte til hinanden.
Tilgangen sætter krav til de professionelle, men den giver dem også meget tilbage. Mange medarbejdere der arbejder med tilgangen giver udtryk for, at de oplever en større mening i jobbet. Undersøgelser viser også, de bliver længere i jobbet, trives mere og har mindre risiko for at brænde ud.
Åben Dialog forløb på ungeområdet
Social- og Boligstyrelsen tilbyder i samarbejde med Substans Konsulenthus og Åben Dialog Fonden et gratis forløb til kommuner, som ønsker at udvikle praksis på ungeområdet.
Forløbet er for ledere og medarbejdere, der arbejder med unge i psykisk mistrivsel i kommunens Børne- og Familieafdeling, PPR og KUI. Øvrige samarbejdspartnere fra udfører- eller voksenområdet kan også deltage.
Første forløb starter i september 2024 og det næste marts 2025. Forløbet strækker sig over ca. 8 måneder.
På forløbet får I:
- Et gratis kompetenceudviklingsforløb for op til 10 deltagere pr. kommune
- 6 undervisningsdage på tværkommunale hold med inspiration og netværk med andre kommuner
- Praksisnær læring gennem konkret træning og supervision hjemme i egen kommune
- Intensiv og praksisnær støtte til forankring og implementering, som tilpasses jeres lokale kontekst
Har du spørgsmål?
Kontakt vores chefkonsulent Rikke og få en snak om, hvordan vi kan hjælpe jer med at implementere Åben Dialog.