Faglig omstilling og ledelse

En faglig omstilling skaber forandring på mange niveauer i kommunen, og der skal ske indsatser på mange forskellige niveauer. Det inkluderer både medarbejderne, organisationen, jeres måde at arbejde på, og hvordan I organiserer jer. Udover at lykkes med den faglige udvikling, skal I også sikre, at ressourcerne er tilstrækkelige, at der er sikker drift i udviklingsperioden, og at økonomien holder budgettet. 

Derfor er det helt centralt at få skabt en samlet plan med fælles ledelsestræk, der kan understøtte den faglige omstilling.

Klassiske udfordringer ved faglig omstilling

Der kan opstå mange udfordringer, når man står midt i en faglig omstilling. Nogle af de mest typiske vi ser, er disse:

Manglende opfølgning

Den faglige omstilling er godt i gang, der er igangsat mange indsatser. Men der er ingen struktur for opfølgning, og derfor ved I ikke, om de nye indsatser reelt virker. 

Forandringer går i hver sin retning

Der sker meget på mange forskellige niveauer, og forandringerne påvirker både medarbejderne, ledelsen, måden at arbejde på og organisere sig. Derfor sker det ofte, at nogle aktører bliver overset, eller forandringerne ikke understøtter hinanden på vej hen til et samlet mål.

Målet for forandringen er uklar

Vi ser også ofte, at kursen ikke er skærpet, og derfor er målet uklart. Det kan resultere i, at flere aktører er i tvivl om, hvad I vil opnå, hvordan I skal gøre det, og hvilken vision der arbejdes ud fra. Det bliver utydeligt, hvad den faglige omstilling skal bidrage til. 

Man har tænkt faglige omstillinger fra skrivebordet

En helt klassisk udfordring når det kommer til faglige omstillinger er, at man kommer til at udtænkte dem ved skrivebordet. Derfor er processen kke tydeligt beskrevet, og der er måske heller ikke et skarpt nok blik på, hvordan medarbejderne, borgerperspektiver og det politiske niveau bliver involveret i forandringen. 

Ledelse er kernen til at lykkes med faglig omstilling

Ledelsen har en vigtig rolle, når det handler om at lykkes med den faglige omstilling. Når ledelsen ikke har defineret klare mål for forandringen og tydelige processer, skaber det uklarhed, der smitter af i hele organisationen. 

Når vi samarbejder med jer, ser vi derfor på, hvad det er for nogle strategiske fokusområder, der skal vælges ud og få skabt en tydelig ledelsesfortælling om. Vi hjælper jer med at svare på spørgsmålet: Hvordan får vi skabt en samlet plan med fælles ledelsestræk, der kan understøtte den faglige omstilling?

Forsimplet kan man sige, at vi arbejder på disse tre niveauer:

Hvorhen

Afklaring af hvad I vil opnå. Hvilke indsatsområder skal I arbejde med i på hvert niveau for at nå visionen om faglig omstilling? Hvert indsatsområde skal have defineret konkrete mål og aktiviteter.

Hvordan

Hvordan skal organiseringen og samarbejdet være? Hvordan vil I arbejde med det ude i jeres afdeling? Her kan vi give ledelsesstørre til forankring og implementering, som kan foregå via ledelsessparring eller ledelsesudvikling. 

Hvorfor

Hvorfor skal I igennem forandringen, og hvorfor giver det mening? Hvad er det, I gerne vil opnå med den faglige omstilling, og hvilken forskel skal det gøre for organisationen, medarbejderne og borgerne? 

Sådan hjælper vi jer i mål med den faglige omstilling

Vi arbejder på flere niveauer. 

Vi byder ind med vores praksiserfaring og teoretiske viden, men vi har ikke en intention om at lægge et koncept ned over jer. Vi arbejder ud fra en fleksibel og involverende tilgang, og vi kan både understøtte en systematik ift. at arbejde med mål, aktiviteter og implementering, samtidig med at vi formår at justere til, så det opleves relevant ude i organisationen samt skabe plads til medarbejder- og borgerstemmer i processen. 

Eksempler på indsatsområder der kan være fokus på i en faglig omstilling

Har du et spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte vores udviklingschef Rikke og tage en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe jer med at understøtte den faglige omstilling.