Der er i løbet af de seneste år sket en opblødning i bestiller/udfører-modellen i mange kommuner. Flere bevæger sig fra en opdelt BUM-model til samarbejdende eller dialogbaseret BUM.
I Substans oplever vi, at flere kommuner har øget fokus på samarbejdet mellem myndighed og leverandør. Det kan f.eks. være via systematiske møder mellem visitatorer og hjemmeplejen, at leverandørerne arbejder med kvaliteten af dokumentation og generelt større tydelighed på forventningerne til hinanden. Fælles Sprog III bliver en hjælp til brug for samarbejdet mellem myndighed og leverandørledet, men det kan ikke stå alene. Vores vurdering er, at kendskab og viden til hinanden samt klare arbejdsgange også er væsentlige faktorer for at støtte op om det gode samarbejde. Når det gode samarbejde er i hus, er der heller ikke tvivl om, at det straks afspejler sig og har stor betydning for at lykkes endnu bedre hos borgerne.
Substans understøtter en del kommuner i samarbejdet på tværs af myndighed og udfører – også i forhold til §83a. Rødovre, Albertlund og Ballerup er eksempler på kommuner, der har arbejdet systematisk med netop samarbejdet mellem myndighed og udfører. I de rehabilitering kurser, vi gennemfører for Sundhedsstyrelsen, har de – ellers meget tilfredse kursister – både på kurserne for myndighedsmedarbejdere og forløbskoordinatorer, givet udtryk for et stort behov for at arbejde mere med arbejdsgange og aftaler omkring samarbejdet hjemme i egne kommuner.